Cele două fețe ale iubirii/Despre SingurătateAm cunoscut destui și destule, declarați strict consumatori de Discovery&NatGeo, care se uită furibund și pe furiș la Acces Direct. Sunt manelizați peste poate dar emană aromă de intelectuali rasați, la curent cu sezonul cel mai propice pentru împerecherea pârșului de baltă și a dropiei de preerie.

De când toată suflarea media s-a transformat în analist bianco-slavologi, m-am orientat către posturi tv mai statice și fără pretenții mondene. Chiar sunt plăcut impresionată de anumite emisiuni tv, descopăr cu surpriza că unii moderatori cu morgă pot fi și umani și, după o zi grea, au talentul de a îmi trezi interesul pentru anumite subiecte.

Din întâmplare am nimerit marți pe TVR1, la emisiunea  “Între bine și rău”. Invitați deosebiți, discuții despre ce vor femeile de la bărbați versus ce vor bărbații de la femei.

Subiect spumos dar care nu se va putea finaliza vreodată cu o concluzie nici dacă viața ți-ar depinde de asta.
Din simplul motiv că fiecare trăiește și simte diferit o situație similară. Maxim de adevărat “câte bordeie, atâtea obiceie”.
Tema însă mi-a plăcut teribil și m-a pus pe gânduri. Mai ales când discuția a alunecat spre panta “femeii castratoare”, din păcate neexplorată suficient pentru a mă lămuri mai bine.
În fine, și cu detalii și fără, noțiunea sună teribil, sugerând acțiuni de comando cu rezultat prinderea victimelor și chinuirea peste limita suportabilității fizice.

Lăsând la o parte imaginația-mi vizuală ușor bolnavă și asumând mot à mot metafora, femeia castratoare nu face “decât” să fie super-protectoare, super-inhibatoare de inițiative, super-asumatoare de acțiuni în locul bărbatului.
Din păcate nu are vârstă și identitate: poate fi mama, iubita, nevasta, prietena, poate îmbrăca toate formele relaționale posibile.

De departe însă cea mai păguboasă și cu consecințe dezastruoase este relația mamă castratoare- fiu.
Din moment ce mama refuză categoric ruperea cordonului ombilical, își va dedica toată viața îngrijirii băiatului, de la bucățica tăiată în farfurie și până la rezolvarea problemelor de orice fel care strică liniștea odorului.

Am cunoscut genul de mama. La 10 ani mergea cu băiatul să-l asiste la toaletă. Când am întrebat-o ce se întâmplă când pe micuț îl trec necesitățile fiziologice la școală, răspunsul a fost « până acum nu s-a întâmplat dar nici nu vreau să mă gândesc la asta. E mic, se poate murdări, locul este plin de microbi, trebuie spălat pe mâini și etc».

Cred că există o măsură în toate și responsabilizarea copilului trebuie să înceapă gradat, încă de foarte mic.
Băiatul dominat va deveni singur, slab și cu trecerea anilor va căuta o relație asemănătoare, în care femeia să-și asume viața în locul lui.
Asta presupunând că este în stare să lege o relație.

Umăr la umăr cu mama castratoare stă iubita/nevasta castratoare, deși situația se prezintă un pic diferit.
Sunt femei care trebuie să domine pentru ca respectul de sine să fie în parametri. Deși disprețuiesc profund genul de bărbat “băiatul mamii”, își leagă viața de el pentru că altul nu cred că ar suporta-o fără s-o facă periodic permanent.

Însă de foarte multe ori iubita/nevasta devine castratoare din frustrare. Se răzbună pentru dezamăgiri și dorințele neîmplinite prin umilirea partenerelui, lovind exact acolo unde-l doare, indiferent ce-o însemna asta.
Simțindu-se rănită, la rândul ei rănește. Cum să combați asta? Cât de singuri și neînțeleși ajung partenerii în relația lor?
Cât de mult să te întorci în timp și să rezolvi ce s-a stricat? Merită?

Nicio vârstă nu-i scutită de provocări, nicio trăire nu trece fără urme.
În funcție de diverși factori, femeile și bărbați primesc în mod diferit certificatul de adult.
Unii foarte devreme- viața i-a încercat de mici mai mult decât se poate înțelege- alții trăiesc vârstele și acumulează pas cu pas, iar unii… niciodată. Părerea mea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(19) (19) (14) (14) (13) (10) (10) (6) (6) (6) (5) (5) (5) (4) (4) (4) (4) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1)