Află ce mai facem
Check Google Page Rank
Despre Singuratate

Cronica unei sinucideri neanuntate

Am mare stima pentru deschizatorii de drumuri. O persoana care construieste un imperiu financiar compus din afaceri cu profil diferit, cu siguranta vede in spatiu si timp mai bine si mai repede decat un om normal.
Are mult curaj si stapanire de sine, motivatie si disponibilitate… pana afli ca de frica si-a pus capat zilelor.

Pe de-o parte, nu stim cu siguranta daca Ilie Vonica este vinovat. Pana la proba contrarie, i s-ar fi aplicat principiul de nevinovatie.
Pe de alta parte, nu iese fum fara foc. Iar gestul extrem vine si intareste parerea ca, intr-o forma sau alta, a fost amestecat in multe din mizeriile intamplate.

Ilie Vonica avea bani si putere cat pentru 10 vieti. I-ar mai fi trebuit ani vietii ca sa se bucure mai departe de ce-a realizat. N-a fost suficient. Cine are, cand are, si mai vrea, este semn de mare deranj la cap.
Mi-a placut o replica a unui mafiot batran, intr-un film, catre un mafiot tanar mai avid decat el: «De ce iti trebuie mai multi bani? Poti avea o casa cu 100 de camere, tot intr-un singur pat dormi, poti avea enorm de multi bani, tot trei mese pe zi mananci.»

Nu stiu care era obiectivul domnului Vonica. Poate s-ar fi declarat multumit daca ar fi avut in cont 1 miliard de euro.
Din postura omului care isi castiga existenta luna de luna, nu pot sa fac un exercitiu de imaginatie coerent.
Bill Gates s-a oprit abia la 57 miliarde, cand a considerat ca nu prea mai are nevoie de bani.

Trecand peste actul final, domnul Vonica a fost acuzat de frauda cu citostatice. Nu cu aspirina, nu cu supozitoare, nu cu ceai de musetel.
Concret, 3 medici au dat retete compensate pentru citostatice pe numele unor bolnavi de cancer. Bolnavii n-au primit medicamentele, retele au ajuns in lantul de farmacii detinut de Ilie Vonica, s-au decontat la casa de asigurari iar medicamentele au fost re-vandute cu bani grei.

Furaciunea asta s-a transformat in omoruri din culpa. Furaciunea asta a fost din banii mei si ai tai.
Aproape 4 milioane de euro.
In timp ce in spitale se moare cu zile din cauza lipsei de medicamente, a interesului, a aparaturii medicale.

N-am inteles gestul domnului Vonica. Presupunem ca are o doza de vinovatie. Repet, pana nu faci foc nu iese fum.
Decizi sa furi. Furi. Te umpli de mai multi bani decat ai putea cheltui in 10 vieti. Tot mai furi. La un moment dat, esti prins. Primesti maxim 6 ani, hai 10. Ti se scad din pedeapsa o gramada, ba ca ai nu stiu ce varsta, ba ca ai hemoroizi fatali, ba pentru buna purtare.
Este un risc minim. Ar trebui sa fie si asumat.
De ce sa te omori? Noi, astia care nu furam, uneori facem puscarie toata viata legati de un credit sau de datorii si boli, ca nici de murit nu ne mai arde.
Poate pentru ca n-avem de pe ce sari?

Poate sunt rea si nedreapta. Poate la un moment dat, Ilie Vonica ar fi cladit o biserica pentru odihnirea sufletelor oamenilor care au murit din cauza lipsei de citostatice.
Se zice ca facut si mult bine. Sunt sigura ca toti coruptii nu fura doar pentru ei.
Fac un bine familiei, rudelor, prietenilor. Asta le face automat comportamentul moral? Poate sunt eu mai prostuta asa, si nu inteleg.

Si Becali a facut mult bine. Zicea o baba «O fi furat, maica, da’ a si dat la oameni si le-a facut case». Becali nu s-a sinucis. Behaie pe la toate usile cat este de bolnav, batran si-i moare familia de foame.
S-a ales praful si pulberea de «Razboinicul Luminii».

De ce am ajuns unde-am ajuns? Poate si pentru ca le gasim scuze tuturor hotilor si jefuitorilor la drumul mare?
Si-i facem sfinti, daca mai cladesc o biserica?
Oricum, poporul asta demult si-a luat gandul de-a mai trai cu picioarele pe pamant.

Despre morti, numai de bine. Chiar daca au fost tortionari, securisti, tradatori, criminali, hoti.
Si sa-i ierte Dumnezeu. Daca mai poate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(19) (19) (14) (14) (13) (10) (7) (6) (6) (6) (5) (5) (4) (4) (4) (4) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1)