Află ce mai facem
Check Google Page Rank

Despre SinguratateO stiu pe Ioana de-o viata. Am fost colege de gradinita si prietene de joaca, ne-am impartit treburile in mod corect- ea facea la «mate» si eu compunerile la romana, in clasa a VI-a a venit cu ideea nemaipomenita sa ne epilam cu lumanarea, am suspinat fiecare la esecurile amoroase ale celeilalte, ne cunoastem atat cat poate cunoaste un om pe altul.

 

Aseara a dat buzna peste mine, a trantit pe masa 2 sticle de vin si s-a prabusit rapusa pe-un scaun, transpirata si cu parul in ochi.
« M-a cerut Sorin de nevasta !!! Poti sa crezi asa ceva? »

 

M-am gandit ca nu-i cel mai rau lucru care putea sa i se intample, mai ales intr-o relatie care dureaza cam de 5 ani, fara sincope si drame, Sorin fiind un barbat mai mult decat agreabil si foarte descurcaret, genul numai bun de luat pe-o insula pustie. Gaseste apa si-n piatra seaca si face o mancare delicioasa din doar 3 fire de iarba si-un pumn de frunze.

« Asa, si? Care-i problema? »
« Nu-l iubesc! »

… cum ziceam, Ioana e impreuna cu Sorin de 5 ani. A intrat in viata ei calm si linistit, fara surle si tobe, a ajutat-o cand a fost bolnava si i-a inghitit toate hachitele si tabieturile de om singur prea multa vreme.
Cand a murit mama ei, a fost stalpul casei si mana forte, de la formalitati legale, ales sicriul si negociat cu popa, si pana la servit la masa si pomenirile de dupa.

« Nu-l iubesc », a declarat Ioana, si-a mai sorbit o inghititura de vin.

 
Desi am vorbele cu mine si rar raman fara o replica bine simtita, de data asta m-a prins cu garda jos.
« Atunci, de ce sunteti impreuna de atata vreme? »
« Pentru ca ne simtim bine impreuna, pentru ca am incredere in el, pentru ca ma face sa rad. Pentru ca este cel mai bun prieten al meu. »
« Bine, dar ai mai mult decat nenumarate cupluri! »
« Da, zise Ioana un pic cam cherchelita, dar nu este de ajuns. Te poti marita cu un barbat pe care nu-l iubesti? »

Iubirea! Ce este iubirea? Habar n-am, nu-mi vine in minte nicio definitie clara si la obiect.
Daca m-ai fi intrebat acum 25 de ani, sigur as fi confundat iubirea cu indragosteala, pasiunea cu atractia erotica, afinitatile cu entuziasmul.
La anii de acum, pot sa spun ca de multe ori nu recunoastem iubirea din cauza asteptarilor prea mari si a pretentiilor prea exagerate.
Socotim ca iubirea presupune entuziasm, pasiune, gesturi memorabile dar asta este indragostire, nu iubire.
O perioada de fluturi in stomac nu inseamna iubire. O perioada de pasiune sexuala nu inseamna iubire.
Nu rezista in fata monotoniei, a obligatiilor cu ora fixa, a problemelor din viata reala. Viata reala este departe de a fi exceptionala.

Rutina in loc de iubire? Daca vrem sa traim in cuplu trebuie sa acceptam ca, in relatiile indelungate, pasiunea isi pierde treptat importanta iar locul ei este luat de prietenie.
Iubirea se transforma. Se adapteaza. Sunt mai mult decat amuzata de imbecilitatea sfaturilor din revistele de mare tiraj: «150 de trucuri sa reaprinzi pasiunea», « 200 de sfaturi sa-i faci sa se indragosteasca din nou», « 3,14 metode de-al cuceri diseara». Nu zic ca-i imposibil, dar nu exista reguli.
De ce este atat de greu sa te hotarasti pentru viata langa un barbat caruia ii stii tabieturile, calitatile si defectele?

Chiar nu putem trai fara marea iubire? Odata am iubit un barbat atat de tare incat ma paraliza numai ideea ca ne-am putea desparti la un moment dat. A fost o iubire mare si-un sentiment enorm. Cand ne-am despartit, am avut nevoie de 2 ani sa depasesc dezastrul. Cum s-ar fi schimbat marea iubire, dupa 20 de ani de relatie?

… Intr-un tarziu, Ioana a chemat un taxi si-a plecat, mai nedumerita decat venise.

… Nu pot dormi, asa ca ma duc pe bajbaite in bucatarie si aprind lumina. Pe frigider sunt lipite fotografii, amintiri din concediile noastre la mare si la munte… cu ochii incretiti de soare si de ras, ca niste oameni fericiti ce suntem, siguri pe lume si viata.

Si nu pot sa nu ma intreb: cum este mai bine? un compromis mare, sa-ti ajunga, sau multe compromisuri si mici?
Stiu ca multumirea nu este fericire. Multumirea este o stare cu care se poate trai acceptabil o vreme.
Relatiile intemeiate pe prietenie si multumire sunt aparent reusite atunci cand nu vrei sa recunosti ca nici de data asta n-ai intalnit iubirea adevarata, orice o insemna asta.
Sau poate ca iubirea adevarata, cea care rezista la tot si la toate, nici nu exista.

Va intreb pe voi, plecand de la ideea ca in relatiile de lunga durata pasiunea se pierde si este inlocuita de prietenie, merita oare ca Ioana si Sorin sa legalizeze un compromis?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(19) (19) (14) (14) (13) (10) (7) (6) (6) (6) (5) (5) (4) (4) (4) (4) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1)