Despre oameni, dorinte si fapteMa tot loveste in cap teoria conform careia nimic nu este intamplator.

Cred in ea pana la un punct: daca toate cate mi se intampla au un motiv ascuns si sunt o lectie de viata, o sa-mi crape creieri cautand mereu semnele si simbolurile ascunse.

Chiar nu vreau sa cred ca intamplarile din viata mea n-au nimic aiuristic.  Chiar nu vreau sa cred ca n-am parte de chestii intamplate numai asa, d’ale dracului.

Cu ani in urma am avut un accident auto ingrozitor chiar in ziua de Pasti. Invitata la masa in familie, eram in mare intarziere, masina noua si eu dornica sa vad ce poate. Luni de zile am retrait accidentul in fiecare noapte, luni de zile am avut in urechi scrasnetul metalelor strivite. Spre norocul tuturor, nimeni n-a fost ranit grav. Cu exceptia mea: am constatat ca nimeni din familie n-a cerut detalii, pe nimeni n-a interesat daca sunt bine, daca am nevoie de ajutor…

M-am intrebat pana la greata fizica ce lectie ar fi trebuit sa invat, de ce fix in ziua de Paste trebuia sa am parte de asa o experienta neplacuta. De atunci si pana acum n-am primit niciun raspuns… astfel incat prefer sa cred in ceasul rau si pisica neagra decat in cine stie ce explicatii savante ca m-a parasit karma si norocul.

Zilele trecute, pe-o ploaie panza de apa, fara umbrela, doar c-o esarfa pe umeri si-n sandale escarpen, am decis subit sa dau ultima suta de lei pe un taxi.

Am nimerit un sofer trecut de 50 de ani, mare amator de bancuri. Dupa un timp de conversatie usoara si agreabila mi-a spus, fara nicio legatura cu nimic, ca viata ar fi tare frumoasa daca omul nu si-ar complica-o in mod voit si in cunostinta de cauza.

Toata tineretea a iubit o singura femeie; unul langa celalalt au descoperit viata cu bune si rele. Parintii amandurora, total impotriva relatiei: erau mult tineri si vremurile mult prea grele.

Ea a plecat in Franta c-o bursa aranjata pe un an, El, cu inima inghetata, nu s-a opus, nici n-avea cum. Ea nu s-a mai intors, in afara de El si parinti, nici n-avea la ce. Sa-l ia pe El in Franta n-a fost cu putinta: in anii de poveste ’80, bine de cei care reuseau sa plece , vai de cei ce ramaneau in urma.

„Cate drumuri la militie si cate declaratii am dat, n-ai dumneata par in cap”. Pana intr-un final cand l-au lasat in pace: era prea sarac si neinteresant, prea vadit nestiind de decizia ei.

Anii au trecut, fiecare si-a trait viata cum a vrut si a putut, El are 4 copii dintr-o casnicie de 25 de ani, ba chiar asteapta si primii nepotei, gemeni, nu s-a pomenit in neamul lor, bucurie mare.

Si uite cum stand la coada la platit niste taxe, dar-ar focu’n ele ca sunt din ce in ce mai multe, a vazut-o pe Ea vorbind c-o functionara la un ghiseu.

Cu aceeasi eleganta de casa mare, cu acelasi stil inconfundabil care ar face-o invidioasa si pe cea mai sic femeie cu 20 de ani mai tanara. Are insa multe riduri fine si-o expresie de acreala bine intiparita pe buzele subtiri si atat de stranse, ca par ca o ata.

S-au razbunat toti anii trecuti fara schimb de cuvinte si s-au iubit cu patima acelui „sa stiu ca mor si asta-i ultimul lucru pe care vreau sa-l fac”.

„ Acum, dumneata ce spui?” m-a intrebat cu ochii-n lacrimi.

„Să plec cu Ea în lume, sa-mi las familie si nevasta, sau sa-mi vad de ale mele si sa incerc din nou s-o uit?”

Nu-mi plac intrebarile capcana si situatiile fara iesire. Nu-mi plac deciziile pe care esti nevoit sa le iei tinand intr-o mana cutitul si in alta toporul. Si fiindca de cand ma stiu a primat datoria inaintea sentimentelor, i-am raspuns incet si nesigur: „Mortul de la groapa nu se mai intoarce”.

Daca nimic nu este intamplator, mi-as dori sa-l reintalnesc pe taximetrist si sa aflu  ce-a ales.

Macar din sfanta curiozitate feminina de-a afla dacă exista vreo varianta in care poti sa impaci si capra si varza.

2 Responses to Despre oameni, dorinte si fapte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(19) (19) (14) (14) (13) (10) (10) (6) (6) (6) (5) (5) (5) (4) (4) (4) (4) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1)