412Scoasă din răbdări de prea multe adunate fără putinţă de rezolvare, într-o zi cu vreme mohorâtă şi suflet greu, m-am oprit în faţa uneia dintre cele mai cunoscute biserici din Bucureşti.
M-am bucurat că eram singură, nu sunt în stare să-mi pun ordine în gânduri când în jurul meu lumea se foieşte iar babele  pioase şuşotesc bârfe şi papotează intrigi.
Nu ştiu să mă rog, doar cer iertare pentru cele făcute cu gândul, fapta şi cuvântul, şi la final spun „dă-mi Doamne ce crezi tu, că poate eu nu ştiu ce-ţi cer”.
Mi se pare maximă neobrazare să intru în biserică pentru cereri întru rezolvarea problemelor şi dorinţelor.

Un pic uşurată şi cu ochii umflaţi, am scris un acatist şi-am mers să-l dau femei care picotea în spatele tejghelei cu lumânări.
Răspunsul m-a dat gata: „acatist pentru 40 de zile, costă 80 ron şi 10 lumânări”.
Întrucât instant am simţit pulsaţii în tâmple, mi-am deznodat limba şi am întrebat cât am putut de calm:
” Înţeleg că mă costă 2 roni pe zi să mă pun bine cu Şhefu prin ruga fierbinte înălţată de taica popa. Daţi chitanţă?”
Femeia s-a uitat la mine de parcă numa’ ce evadasem din ospiciu în curu’ gol şi a zis scurt:
„Cum să dăm chitanţă pentru rugăciune???!!!!”.
Mi-am retras uşor bucăţica de hârtie, am rupt-o bucăţele, m-am scuzat pentru deranj şi-am plutit către ieşire, înghesuind vreo 10 cruci pentru calmarea impulsurilor criminale.
Ulterior am mai trecut prin scena asta, uşor modificată:” 1 ron ziua de rugăciune, daţi cât puteţi”.

Ca să creştinezi un prunc într-o biserică ortodoxă din capitala patriei costă 1000 ron în centru şi 600 la periferie: fiecare parohie este liberă ca pasărea cerului să presteze ce tarife are chef.
Nu ştiu cât se cere pentru o înmormântare şi nici nu vreau să ştiu. Nu de alta, dar durerea poate lua forme de manifestare bizare şi contondente.

Biserica nu plăteşte impozite. În schimb cere pomeni pentru ridicarea de monsolee pictate cu feţele preafericiţilor vremii, unde să meargă plebea cu rugă fierbinte şi buzunar dotat corespunzător.
Altminteni nu-ţi poţi boteza copii, îngropa morţii sau cununa finii.

Câte cămine pentru bătrâni siguri şi neputincioşi, câte orfelinate pentru copii abandonaţi, cât ajutor celor bolnavi şi săraci lipiţi pământului… câte se pot face cu banii daţi pe clădirile gigant ridicate întru slava trufiei unor preoţi care şi-au rătăcit simţul comun şi care au uitat că menirea lor este smerenia, alinarea sufletului şi trupului celui ajuns în deznădejde.

Am o relaţie specială cu Divinitatea. Nici vorba proastă, nici fapta reprobabilă a „slujitorului Domnului” nu mă va îndepărta de credinţă.
Nu doresc să se înţeleagă că-i bag pe toţi în aceeaşi oală sau că generalizez.
Din păcate, aşa cum o mână de compatrioţi ne-au făcut de ruşine în lumea largă pe noi, toţi românii, tot aşa aceşti falşi păstori umbresc munca şi binefacerile multor preoţi.

Mai punem o cărămidă la temelia expresiei „să faci ce zice popa, nu ce face popa”.
O zic şi eu cu fiere, rugându-mă Domnului de iertăciune pentru că am vrut să-l rad în cap pe slujitorul Lui, să-l dau prin smoală şi pene şi să-i dau drumul pe Magheru să ceară bani pentru catedrala neamului, în veci de veci amin!

10 Responses to Iertare Tatălui Nostru

 • Bata-va Dumnezeu sa va bata ! , asa ar suna revolta romanului . Asta e biserica timpului nostru , institutia ei , asta e Romania timpului nostru . Spui ca nu-i poti baga pe toti in aceeasi oala , drept e , dar mult prea multi sunt astfel . Cum e tara sunt si conducatorii , si institutiile ei de baza .
  Soarta m-a dus sa locuiesc la tara . Dar mai calc prin biserica de aici , doar la evenimente deosebite , si asta dupa ce preotul de aici ( nou in slujba lui si tanar ca varsta) a ” binevoit ” in timpul slujbei de inmormantare , a tatalui meu , sa ia o lumanare aprinsa de un enorias , sa o stinga si sa o puna pe jos , pe motiv ca nu-i cumparata din biserica …! Ce ar mai fi de zis ??!!

 • Ar mai fi de zis ca-l faceam de miru’ lumii in tot satul.

  • Asta a fost primul impuls , dar era inutil si necivilizat in timpul slujbei de inmormantare . Nu mai pun la socoteala inutilitatea gestului ,intr-o comunitate impartita intre neputinta si nepasare . Sa-mi refulez instinctele ??? Am observat ca nu da rezultate si mai ramai si cu un gust amar .

 • Nu in timpul, dar dupa….Tu taci, toti ceilalti tac si tot asa. Prin tacere incurajam profitorii si nesimtirea. Parerea mea…

 • Cu acest articol nu vei rezolva nimic bun, doar vei dezlantuii rautatile celor ce nici macar nu ajung pe la biserica si nu cunosc vreo randuiala.
  Si eu am intalnit preoti care nici nu as vrea sa ii mai vad vreodata, si din cauza lor nu am mai calcat in acele biserici….dar nu am renuntat la credinta ci am continuat sa caut lacasuri sfinte unde chiar ma simt bine.
  Am vazut pe facebook un comentariu al unei doamne, ce ar vrea sa ne spuna ca e credincioasa, dar are o problema legata de constructia bisericilor in masa, si din toata polologhia scisa doar pe Domnul il scrie „dzeu”.
  Si eu am crezut ca nu este nevoie sa merg sa stau de vorba cu vreun preot, ca nu am nevoie de spovedanie, sau sa merg la Biserica pentru ca Dumnezeu este peste tot si oricum el ne asculta….Ei bine, am gresit gandind astfel: Este adevarat ca Dumnezeu este peste tot, dar sunt anumite Manastiri si Biserici unde acolo chiar se simte Darul Sfant.
  Vorbind despre singuratate: NE-O FACEM SINGURI, PRIN PACATE., CARE NICI MACAR NU LE CONSTIENTIZAM ATNCI CAND LE FACEM. Ne dam seama de greseli mai tarziu si atunci realizam cat de neghiobi suntem.
  Nu stiu cat sunteti ortodoxi si alte religii pe acest blog, dar va spun celor ce sunt ortodoxi ca Dumnezeu nu ni la dat noua degeaba pe Isus, celor ortodoxi( si catalici) degeaba, si nu degeaba ne-am nascut in acesta religie.
  Eu ma opresc aici , ganditi ce vreti, dar blasfemii nu mai aduceti in numele Domnului din cauza unora dintre preotii care cei drept nu au legatura cu Divinitatea. Nu condamnati Biserica integral si nu va pierdeti credinta din cauza raului pamantesc.
  Dumnezeu sa va ajute, pentru ca mila Lui este atata de mare si ne iubeste atata de mult incat nici nu va puteti imagina!

  • Crin, constata ca nu am generalizat, nu m-am erijat in purtator de cuvant si nici nu judec pe nimeni vis-a-vis de ce crede, in ce crede.
   Daca consideri normal modul in care procedeaza unii dintre preoti, este problema ta. Fiecare face ce vrea, dar mai ales ce poate.
   Cat priveste singuratatea, afla ca sunt atat de multe fatete ale aceleiasi probleme…

  • Crin , daca citesti atent vezi ca autorul nu se leapada de Dumnezeu . Cat priveste revolta , ea e justificata si , mai mult , nu trebuie sa tacem , nu trebuie sa-i lasam ,pe cei care se erijeaza in mijlocitorii divinitatii , sa-si bata joc de noi . Tot mai multi oameni (mai mult sau mai putin tineri) considera credinta ca pe ceva anacronic ,si in timpul asta ce face institutia bisericii? Nimic altceva decat sa alimenteze neincrederea si suspiciunea , si sa-i indeperteze pe cei cu inima indoita . Si noi sa tacem ! Uite ca n-o sa tacem , Dumnezeu nu ne lasa sa tacem ….

 • Eu stiu biserici in Sibiu care cu banii adunati dau mereu si la saraci, unele tin o cantina sau azile, sau fac donatii din cand in cand. Daca punem reguistre si chitanta peste tot si toate frumosul act al ajutorului ajunge prea capitalist. Nimeni nu impiedica pe nimeni sa ajute un orfelinat de ex fara a mai merge prin intermediar. Alegi o zi, te duci la orfelinat sau azil si intrebi ce poti face. Accepta usor donatii in bani, mancare… Multe biserici is donatorii lor, numai ca multi oameni nu stiu. Stiu asta destul de bine pt ca m-am mai dus cu mama la astfel de actiuni… Eu nu sunt prea religioasa dar m-a dus ea de cateva ori la unele cantine mici tinute pe langa biserici, unde vaduve fac mancare pt saracii care is pe strazi, am stat si am mancat cu ei. Si da nu a taiat nimeni chitanta.

 • Celor care se simt lezați de acest articol: știți câte Mercedes-uri E Klasse cu numărul BOR urcă și coboară zi de zi pe la poarta din dos a Patriarhiei de la 11 iunie? Și știți cât de tare s-a ofuscat prea-șmecheritul când a constatat că Biserica SRL nu poate avea exclusivitate pe turismul ecumenic? Și mai știți că e o zicală la noi „să faci ce zice popa, nu ce face popa”? Și vă mai poftesc să mergeți în pelerinaj la Sihăstria Secului să vedeți grandomania celui care conduce spiritualitea cre$tina în țara asta. Apoi vorbim de ce a murit Fiul Omului pe cruce.
  Nu generalizez, rog să nu mă înțelegeți greșit, însă clerul ortodox ar trebui să-și aducă aminte smerenia și să caute să patroneze (și material) spitale, școli, aziluri de bătrâni și nevoiași și nu să caute fală și vremelnică mărire cu construcții mamut.

 • Eu am o alta propunere… ca ce ar trebui sau nu ar trebui sa faca popii, stie toata lumea si o stie degeaba, ei tot asa vor face (aceia care sunt subiectul revoltei noastre, nu toti). Ceea ce putem schimba este ceea ce facem noi, nu ce fac ei! Ca mai zice limba romana asa: Nu-i prost cine cere, ci cine da! Ce-ar fi daca toata lumea ar refuza sa mai plateasca bir?! As fi curioasa, exista vreo lege in fiscalitatea romaneasca sa reglementeze obligatiile contribuabilului fata de Biserica?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(19) (19) (14) (14) (13) (10) (10) (6) (6) (6) (5) (5) (5) (4) (4) (4) (4) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1)