Află ce mai facem
Check Google Page Rank

Motive pentru care iubesc toamnaSunt născută toamna și mereu am asociat cutia de bomboane pregatită pentru colegii de școală cu mirosul și culorile anotimpului.

Iubesc toamna de când mă știu…

Am iubit-o de copilă, fiind o prea fericită pentru că începerea școlii nu-mi dădea crampe intestinale.
Îmi plăcea la nebunie mirosul manualelor noi cu pagini încă lipite, foșnetul uniformei apretate, penarul chinezesc burdușit cu de toate plus un bilețel de amor ascuns în buzunarul secret al ghiozdanului.
Colegul dintr-a IV-a B îmi ceruse prietenia…

Am iubit-o în adolescență, singura perioadă când am luat viața cu lingurița.
Descopeam fiorii primului sărut, trăiam periculos aventura plimbărilor nocturne prin frunzele de foc, de mână cu iubirea mea neîntinată. Am iubit toamna și când aceeași iubire neîntinată m-a vândut pe nurii unei domnițe cu ochi jucăuși și sâni obraznici.

De fapt, am iubit-o mai ales atunci.

Am iubit-o ca mare amatoare de drumeții: nu cred că există ceva mai frumos decât culorile aur – sângerii ale pădurilor, când viața apune.

O iubesc pentru soarele care se agață cu disperare de fiecare zi ca să mai stea un pic cu noi, pentru mirosul și gustul dovleacului copt, pentru forfota gospodinelor din piețe și al murăturilor preparate cu dichis, pentru mustul din cana de lut, pentru crizantemele cât varza, pentru pantofii vechi de care-am uitat într-un colț de dulap și pe care-i redescopăr cu surpriză și – nu în ultimul rand – pentru că e ziua mea și primesc cadouri cu arome și nuanțe de aramă. Ce să-mi pot dori mai mult?!

Toamna, femeia asta de 50 de ani, încă superbă, încă în putere, nu se poate dezlipi de tinerețe. Păstrează același ruj și privește cu jind la urma de parfum rămasă de astă vară. Parfumul ei, al femeii ajunsă la maturitate, este dulceag și greu, cu miros de fum și părere de rău. Poartă haine largi care se rup în ciulinii de pe drum și-n vântul puternic de la malul mării. Mare pe care-o privește cu lacrimi în ochii și-i șoptește că poate anul ăsta, Iarna n-o s-o chinuie prea rău. Iarna care se chinuie și chinuie. Păcat, mare păcat…

Uneori, de prea multe ori, frumusețea doare pentru că este trecătoare. Uneori, de prea multe ori, uităm că viața ar trebui să ne aparțină. Uneori, de prea multe ori, uităm că nu suntem de neînlocuit, că „regele a murit! trăiască regele!” nu-i simplă vorbă aruncată-n vânt. Uneori, de prea multe ori, uităm să trăim…

Este toamnă. Oprește-te puțin, ascult-o, privește-o. Ca să nu-ți pară rău când o să plece…

3 Responses to Motive pentru care iubesc toamna

  • Si eu sunt nascuta in prima zi de toamna si pot spune ca iubesc toamna la fel de mult.Este anotimpul cel mai bogat din toate punctele de vedere,cu cele mai multe fructe,legumele abunda peste tot,se culeg roadele de pe capuri,incepe un an nou scolar.Viata am inceput sa o mananc cu lingurita in anotimpul iarna primavara si nu prea am inceput bine,asa ca tot toamna e iubirea vietii mele…

  • Probabil draga mea BrizBriz te-ai gandit si la ‘A venit toamna, acopera-mi inima cu ceva,/Cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta’ sau ‘Sa poti gusta melancolia toamnei/In fiecare colt din Bucuresti’.
    Cand vine toamna, aduce cu ea intotdeauna pentru mine o boare de melancolie.Zilele cu soare si jocurile de culori le percep ca pe ultimile resurse de frumusete si energie…se stinge vara, ceva de genul.
    Sau poate pentru ca m-am nascut la sfarsitul lui aprilie rezonez cumva cu primavara-vara?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(19) (19) (14) (14) (13) (10) (7) (6) (6) (6) (5) (5) (4) (4) (4) (4) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1)