Află ce mai facem
Check Google Page Rank

Prietenii albi pentru zile negre„Neamurile si vecinii sunt dati de Dumnezeu, prietenii ti-i alegi singur.”

Detest expresia asta, cu siguranta iscata din multa durere si dezamagire.

Din pacate, langa ea si legata de ea, mai este una: „Fereste-ma Doamne de prieteni, ca de dusmani ma feresc singur.”

M-am intrebat de multe ori, dincolo de explicatii savante, de reguli si impresii, daca prietenia mai presupune si sinceritate absoluta. Mai exact, cata doza de sinceritate este bine sa injectezi intr-o relatie de prietenie, ca sa nu zgarii sensibilitati asa zis acute.

 

Sa fii sincer inseamna „sa dai cartile pe fata”, sa spui si partea neplacuta a adevarului, asa cum simti si gandesti.

Dar azi, pare-se ca mai ales in prietenie este o mare greseala si un act kamikaze sa spui adevarul- nimeni nu este dispus sa-l auda.
Oamenii sunt cel mai adesea fericiti doar atunci cand ceea ce aud despre ei insisi le satisface orgoliul.

Daca faci o observatie cu buna intentie sa ajuti ori sa indrepti, ori sa deschizi ochii prietenului mult prea implicat in problema ca sa mai fie si obiectiv, acest lucru se poate intoarce impotriva ta si atunci te intrebi siderat la ce e buna sinceritatea.

Stiu persoane care se vad des, discuta cate-n luna si stele, despira firu-n 4 si pe urma in 444 doar de dragul frectiei la picior de lemn. Se face analiza pe text, cine- cui a zis, cine- ce-a facut, dar niciodata nu se pune problema „de ce faci asta? este gresit”.

Nimeni nu trage de maneca pe nimeni si, cand nefacutul se intampla, prietenii sunt primii care isi pun mainile in cap de indignare. Dar fereasca Dumnezeu ca atunci cand inca se putea face ceva, sa fii zis cineva adevarul… „nu face asta, este gresit”.

In relatiile mele de prietenie am pus suflet. Durerile prietenilor mei au fost durerile mele. Exista o fatalitate a situatiilor dar eu refuz sa accept oamenii care nu doresc decat un umar pe care sa planga si atat. N-au nevoie de solutii, doar te incarca la infinit cu problemele lor, de multe ori aceleasi, expuse ani de zile cu aceleasi cuvinte, mereu si mereu.

Mi-a fost reprosat ca „drumul spre iad este pavat cu bune intentii” ca „un prieten te accepta asa cum esti, nu te judeca” si alte cugetari bine plasate despre tradatoarea de prietenie care sunt.

Din bunele intentii s-a facut un mare bors, aruncat peste umar cu urari de „vezi-ti barna din ochii tai”.

Si uite asa ajungi sa crezi ca desi sinceritatea este temelia oricarei relatii, faptul de-a spune cuiva verde-n fata lucruri mai dure se intoarce impotriva ta ca un bumerang. Atunci ai doua variante: te vaccinezi definit de pareri sau iti asumi riscul sutului in spate.

Daca insa iti pasa si tot esti decis sa spui lucrurilor pe nume, asuma-ti riscul de-a fii tratat cu ignoranta si taxat ca persoana invidioasa, fatarnica, rautacioasa. In cel mai bun caz, sa fii doar inteles gresit.

De altfel, se spune ca exista doua feluri de oameni. Unul spune mereu ce gandeste. Celalalt are prieteni.

Oricum ar fi, in ultimii ani s-au cernut sau am cernut oamenii din viata mea. Am ajuns la amara concluzie ca, din nefericire pentru mine, mai mult am fost aleasa decat am ales. Mai ales cand in situatiile de cumpana mare n-am simtit implicarea afectiva atat de necesara, care vine la pachet si cu sfaturi si trageri de maneca… „nu face asta, este gresit”…

Oameni de tot felul intra si ies din viata noastră. Ma alina faptul ca oamenii potriviti raman. Chiar daca nu vin atunci cand avem cea mai mare nevoie.

2 Responses to Prieteni albi pentru zile negre

 • Daca as putea sa dau timpul inapoi as face-o… As intoarce orele si secundele la toate ceasurile pamantului doar sa…doar sa nu mai am incredere in anumite persoane. As intoarce clipele doar sa le cer iertare altora.As ingheta timpul doar pentru a imbratisa anumiti oameni si a le spune”Vezi,atunci ai avut atata dreptate!”.As face-o o data,de doua ori,de zeci de ori pana cand as simti din nou ca viata si-a potrivit toate rosturile. Din pacate nu voi putea sa fac asta, pentru ca viata si timpul au doar un singur sens:mereu inainte…nici macar o secunda inapoi. Va fi mereu doar un alt maine… nici macar o data un alt ieri…! O zi minunata.

 • ”Oameni de tot felul intră şi ies din viaţa noastră”.
  nu, oamenii care ne intra in viata noastra, sunt cei pe care noi ii lasam, ii dorim in viata noastra…
  daca nu sunt potriviti, nu au nicio vina, aceasta ne apartine, nestiind sa-i recunoastem pe cei care sunt asemanatori structurilor, viselor si sperantelelor noastre…
  intotdeauna, dar intotdeauna, un prieten nu se supara daca ii spui ceva nepacut…poate sa-l doara, si de asta te temi; insa si pentru asta nu ai teama…este prietenul tau, si stie ca si tu o faci cu spintecare de suflet…exista un moment culminant al dezechilibrului in tine, fata de el…dar simti cum cineva este in apropierea sufletului tau, cu palmele intinse in caz ca se prabuseste…si stiu ce vorbesc…!
  ”Oamenii potriviţi rămân. Chiar dacă nu vin atunci când avem cea mai mare nevoie.”
  Oameni potriviti, apar ori de cate ori ai nevoie e ei…si raman; pentru ca gestul, cuvantul lor, sunt neinteresate…sunt forme de existenta a lor…sunt cei mai frumosi oameni, si raman…langa tine si la fel frumosi si altora…si mai cred ca oamenii astia, pe care de ce cele mai multe ori nu i-am cunoscut inainte, nu apar si nu vin intamplator; sunt un dar de la Dumnezeu, sunt semnul ca asa am fost creati si ca asta meritam…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(19) (19) (14) (14) (13) (10) (7) (6) (6) (6) (5) (5) (4) (4) (4) (4) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1)