Află ce mai facem
Cufarul cu Dichiseli
Check Google Page Rank

Despre SinguratateAm cunoscut-o pe Lucia acum 2 ani, la o petrecere cu lume multa, amestecata, plictiseala si multe vorbe de protocol.

M-a abordat timid cerandu-si scuze, spunandu-mi ca in lista de prieteni de pe facebook avem 2 cunostinte comune, fara nicio legatura una cu cealalta.

Conversatia s-a legat usor si, din vorba in vorba, am aflat povestea Luciei, femeie trecuta de 50 de ani.

 

 

Lucia era proaspat divortata dupa aproape 30 de ani de casnicie. Sotul, cu 6 ani mai mare, considerand ca Lucia nu mai corespunde pretentiilor de ordin fizic si moral, a cerut o despartire rapida, presat fiind de amanta cu 20 de ani mai tanara care-si dorea cu disperare statutul de nevasta.
Lucia, casnica si menajera perfecta, cu o viata dedicata inutil servirii sotului si copiilor acum mari si la casele lor, s-a trezit cazata de fostul barbat intr-un apartament minuscul, vila impunatoare ramanand exclusiv la dispozitia viitorului cuplu. Cand am cunoscut-o, Lucia era in plina refacere psihica si fizica, dupa o lunga perioada de depresie crunta si ganduri negre, unele pana la suicid.

Divorturile nu mai sunt o raritate in zilele noastre dar, cu cat cuplul are mai multi ani de convietuire impreuna, cu atat mai grea este ruperea obiceiurilor comune.
Golul ramas este foarte greu de acoperit iar suferinta produsa are efecte majore pe termen lung.
Situatia este si mai delicata daca partenerul pleaca pentru o iubita mai tanara.

Intr-o familie, femeia este cea care se complace in rolurile asumate (nevasta, mama, mai tarziu bunica), de multe ori de buna voie si nesilita de nimeni. Coplesita de multele sarcini si responsabilitati casnice, uita sa-si mai priveasca sotul ca pe un barbat ratand, sau facandu-se ca nu vede, semnele care arata clar cum el aluneca spre alte orizonturi.

Barbatul accepta cu mult mai greu rutina si cursul liniar al vietii si simte nevoia de a fi stimulat de alte femei. „Vanatorul“ din el cauta o „prada“ noua si de multe ori refuza sa redescopere pasiunea in cuplul deja rodat. Sita noua cerne mai bine.

Sincer, nu cred ca exista reguli de prevenire a rupturii definitive. Depinde de caracterul celor implicati in relatie.
Sunt barbati care-si traiesc aventurile discret asa cum sunt barbati care simt nevoia sa se dea in stamba afisand la tampla sura domnite nurlii si pline de hormoni.
Nu stiu daca cumpararea unei tinereti iluzorii merita taierea vietii de familie din radacina, in orice caz, razboieste-te cu cineva atunci cand poate sa se apere si sa-ti plateasca cu aceeasi moneda.
Lucia imi spunea ar fi putut concura pe multe planuri cu alte femei dar nu cu tineretea, pe care nu o mai avea.

In timp ce un barbat ramane sau, din contra, devine atragator si la patruzeci sau cincizeci de ani, femeia – care ani de zile a preluat in proportie mare grijile si nevoile familiei – nu poate concura cu el.
Din pacate, femeia si barbatul imbatranesc diferit.
O viata activa si mai detasata, o mai mare preocupare pentru propria persoana, pot fi alegeri care ajuta la conservarea fizicului si spiritului unei femei.
Poate ca nu ajungi cea mai grozava gospodina de pe scara blocului dar iubirea trece prin stomac si cu un fel de mancare, si cu 10 feluri.

Si-ar mai fi ceva.
Daca pe parcursul casniciei sotii isi pastreaza prietenii proprii, preocupari separate de partener si o oarecare independenta personala, o eventuala ruptura in relatia de cuplu poate fi mai usor de depasit.
Puse in fata unei separari, femeile care au avut preocupari in afara cuplului gasesc mult mai rapid energia si curajul de a merge singure mai departe.
La polul opus, femeile care si-au dedicat viata ingrijirii sotului si copiilor au simtit pierderea ca pe o lovitura in plex. Consecinta fireasca, durerea este mult mai mare si timpul necesar recuperarii direct proportional.

Uite cum, in mod absurd, sa ai grija de cel de langa tine pentru a nu-i lipsi nimic, nu este cel mai mare aliat intr-un cuplu si nici nu iti garanteaza atentia, admiratia sau fidelitatea lui.
In schimb, preocuparea pentru tine si independenta ta, impreuna cu grija pentru el, poate fi mult mai sanatoasa pe termen lung pentru ambii parteneri.

In loc de concluzie: Lucia si-a revenit dupa perioade lungi de terapie. Din banii obtinuti in urma partajului si-a platit sedintele la psiholog si a trait o perioada de timp.

Lucia si-a adus aminte de un vis vechi, mereu amanat dar culmea! niciodata abandonat: sa aiba propriul cabinet cosmetic. A facut un curs specializat si, cu putin ajutor, si-a pornit mica afacere, care-o tine ocupata toata ziua si-i asigura banii de zi cu zi.

Lucia este o femeie puternica, mai puternica chiar decat si-ar fi imaginat vreodata. As putea spune c-a renascut, ca s-a reinventat, ca, realizand cu durere ca nimeni nu-i de neinlocuit, s-a agatat cu disperare de dorinta de-a razbate singura. Lucia este exceptia care intareste regula.

Viata merge mai departe cu bune si cu rele si, stand stramb si judecand drept, prefer singuratatea asumata decat mult mai nociva singuratate in doi. Cu orice risc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(19) (19) (14) (14) (13) (10) (10) (6) (6) (6) (5) (5) (5) (4) (4) (4) (4) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1)