Sunt fericit deci exist! /Despre Singurătate Am citit despre un studiu iniţiat de Universitatea Harvard, care a durat 75 de ani, a costat 200 mil.$ (da, aţi citit bine: două sute milioane dolari) şi s-a ocupat cu stabilirea motivelor care îi face fericiţi pe bărbaţi.

Să privim latura bună: pe de-o parte, m-am lămurit că nu doar cercetătorii britanici au probleme cu nervii capului, şi, pe de altă parte, noroc că nu s-au ocupat cu motivele care le face pe femei fericite. Ar fi durat 175 de ani.

Bref, treaba a început în 1938- ca să vezi că despicatul firului în 444 de firişoare nu-l găseşti doar în cărţi de dezvoltare personală- şi a inclus 268 de bărbaţi analizaţi faţă-verso, lateral, în sensul acelor de ceasornic, în sens invers acelor de ceasornic, obiceiuri, familie, şcoală, mâncare, băutura, femei, simpatii politice, religie şi ce-o mai fi fost, că am o imaginaţie limitată.

Doamnelor şi Domnişoarelor, vă rog citiţi şi memorati. Să-i dăm dracu’ pe cercetătorii care au întins studiul ca pelteaua, dacă ştiam mai demult ce şi cum, de mulţi nervi şi suferinţă ne scuteam, dar să le mulţumim măcar în al 12-lea ceas, nu mai zic de generaţiile viitoare.

– “Bărbaţii care se descurcă bine la vârsta a treia nu au avut, în mod obligatoriu, şi acelaşi succes la vârsta a doua sau viceversa”.
Dragelor, nu disperaţi. Chiar dacă iubitul vostru este acum un individ şters, fără ambiţii, pentru care cea mai mare aventură este să aleagă postul tv, va deveni un mare om pe la 80 de ani. Va inventa gaura la macaroană, va înnebuni lumea cu prestanţa sa iar tu vei fi în al 9-lea cer. Dacă nu cumva eşti deja, familia făcându-ţi conştiincios parastasele de ceva ani buni.

– “Fumatul şi alcoolismul s-au dovedit a fi cauzele numărul unu ale deceselor în rândul participanţilor la studiu”.
Pentru asta a fost nevoie de 75 de ani şi 200 mil$? Le spuneam eu pe gratis.

– “Căsătoriile aduc mai multă satisfacţie abia după vârsta de 70 de ani”.
De acord. Este vârsta când bărbaţii şi femeile pot face cunoştinţă în fiecare zi. Pentru simplul motiv că poate nu mai ştii nici cum te cheamă, cine eşti şi cine ai fost, şi mai ales ce rost are baia. Sună crud dar se înscrie în categoria optimistă a rezultatelor.

– “În ceea ce priveşte vieţile sexuale, una dintre cele mai interesante descoperiri ale studiului este că liberalii, deşi pe drumul spre îmbătrânire, au parte de mult mai mult sex, chiar şi la 80 de ani, în vreme ce conservatorii, de regulă, puneau punct vieţii sexuale pe la 68 de ani”.
Să păstram un moment de tăcere. Şi de reculegere. Să respirăm adânc, să numărăm până la 3…1..2…3…şi! ha!ha!ha!ha.
Râs isteric. De nervi şi frustrare. I-am dat papucii unuia pentru că era simpatizat înfocat al lui Marean. Vanghelie Marean. Conform studiului, ar fi fost potent până la 90 de ani. Aveam cu ce bate covoarele, amesteca în maioneză.
Viaţa nu e pe dreapta. De multe ori e pe stânga. Când e pe mijloc, nu-i vreme de ieşit din casă.

– “Ideologiile politice nu au influenţat satisfacţia vieţii, în general, dar, conform concluziei de mai sus, ar exista o legătură cu viaţa sexuală”.
În România sigur există. Scrie pe afişe, o ciripesc vrăbiile pe gard. Unii votează fix cu c….. Dar asta-i o altă discuţie.

Să mai continui? Ce rost ar avea? Importantă este concluzia:
„După 75 de ani şi 20 de milioane de dolari cheltuiţi pe acest studiu uriaş, concluzia clară care se desprinde este una singură, în patru cuvinte: Fericirea înseamnă dragoste. Punct”.

Aş completa: dragostea de femei, de putere, de arginţi, de femei am zis?, şi etc. La fiecare, după caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

(19) (19) (14) (14) (13) (10) (10) (6) (6) (6) (5) (5) (5) (4) (4) (4) (4) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (3) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (2) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1) (1)